Ev taşıma hemen herkesin korkulu rüyalarından biri olsa da ömürde birkaç kez yaşanan durumlardan biri. Esasında ev taşımanın bu denli korkutucu bir şey haline gelmesinde plansızlık önemli bir yere sahip. Hem ev taşımadan önce hem de taşımadan sonra atılacak adımlara dair bir kontrol listesinin hazırlanması ile sorunsuz bir şekilde bu işlemin üstesinden gelebilmek mümkün. Ayrıca evden eve nakliyat için firma seçimi yaparken seçici davranmak da dikkat edilmesi gereken hususlar arasında. 

Eşya Listesi Yapma

Evden eve nakliyat yapılacağı zaman kontrol listesi oluşturmak, işlerin planlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak adına son derece önemli. Taşınacak eşyaların listesinin yapılması, taşınma kontrol listesinin ilk kısmını oluşturur. Bir evden yeni bir eve taşınılacağı zaman tüm eşyaların götürülmesine gereksinim duyulmayabilir. Özellikle eskimiş olan eşyaların eski evde bırakılması ve yeni evde yeni eşyaların alınması sık rastlanan bir durum. Hangi eşyaların taşınıp, hangilerinin bırakılacağının önceden belirlenmiş olması, taşıma esnasında kaos yaşanmamasını sağlar. Ayrıca taşınmayacak eşyaların sökülmesi ve paketlenmesi gibi bir dizi zahmetli işten de kurtulmaya olanak tanır. 

Taşınacak eşya listesi yapılırken, sistematik ve düzenli bir liste tutmaya özen gösterilmesi gerekir. Bunun için odaların tek tek gözden geçirilmesi ve odalar halinde taşınacak eşyaların listelenmesi önerilir. Farklı bir yerde oturup tüm odaların listesini yapmak, gözden kaçırma ihtimali olduğu için tavsiye edilmez. Taşınacak eşyaların iyi bir şekilde belirlenmesi, evden eve nakliyat hizmeti alınacak firmanın da işinin kolaylaşmasını sağlar ve sonuçta daha uygun fiyata hizmet alınabilir. 

Ev Taşıma İçin Taşınılacak Yerin Kontrolü

Taşınılacak ev bulunduktan sonra yapılması gereken kontrollerden bir diğeri de taşınılacak evin detaylı olarak incelenmesidir. Yeni evi ilk defa taşınacağı zaman gören bireyler, genellikle farklı problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilirler. Özellikle eşyaların sığdırılabilmesi açısından, önceden kontrol büyük önem taşır. Eski ev ile taşınılacak ev arasında oda sayısı bakımından fark bulunduğu zaman, eşyaların ne şekilde yerleştirileceğinin planlanması gerekir. Ayrıca eski evde bırakılacak eşyaların yerine alınacak olan yeni eşyaların hangi boyutlarda olacağının tespit edilebilmesi için de taşınılacak evin kontrolüne gereksinim duyulur. 

Evden eve nakliyat yapılacağı zaman taşınılacak evin önceden görülmesinin bir avantajı da taşıma işleminin kolay yapılabilmesidir. İster kişiler tarafından el ile taşıma yapılsın isterse de asansör kullanılarak taşıma yapılsın, evin iyi şekilde keşfedilmesi gerekir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra, ev taşıma operasyonu da başarı ile gerçekleştirilir. 

Düzenli Koli Yapma

Ev taşınırken kırılan eşyalar, ev sahiplerinin en büyük kabuslarındandır. Alınacak basit önlemler ile eşyaları koruyabilmek ve taşınılan yeni evde de kolaylıkla yerleşebilmek mümkün. Ev taşıma esnasında eşyalar paketlenirken şu hususların göz önünde bulundurulması gerekir:

  • Fazlalıklardan Kurtulmak: Diğer eve götürülmeyecek kadar eski ve değersiz eşyaların öncelikle ayrılması gerekir. Ayrıca gıda maddelerinin da taşınmadan önce azaltılması ve gereksiz yük olmaktan çıkarılması gerekir. Zira taşınılan yerde aynı gıda maddeleri yeniden alınabilecekken, bunları taşınma esnasında yük etmek anlamsızdır. Fazlalık olan eşyalar ile malzemelerin boş bir odaya toplanması ve onların ayak altından kaldırılması ile işe başlanmalıdır.
  • Kırılacak Eşyaları Belirleme: Evden eve nakliyat yapılırken en çok yaşanan sorunlar arasında cam, porselen ve benzeri ürünlerin kırılması ilk sırada yer alır. Darbelere karşı dayanıksız olan bu ürünlerin paketleme esnasında daha dikkatli şekilde elden geçirilmesi büyük önem taşır. Yalnızca koliye doldurmak yerine, öncesinde çıtçıtlı naylonlar ile sarmak ya da kolilerin iç yüzeylerine köpük malzeme oldurmak alınabilecek tedbirler arasındadır. Bununla birlikte hassas eşyaların koli üzerinde ayrıca belirtilmesi gerekir. Bunun için koyu renkli bir kalem ve büyük harfler kullanılması yeterli olur. Taşıma başlamadan önce kırılacak eşyaları bir araya toplamak ve taşıma aracında en sonda güvenli bir alana yerleştirmek de bu ürünlerin kırılmasını engeller. 
  • Numaralı Söküm: Mobilyalar ve dolapların taşınmadan önce sökülmesi gerekir. Ancak sökülen parçaların karışmaması ve taşınılan yerde yeniden kolayca kurulum yapılabilmesi için sökülen her parçaya numara verilmesi önerilir. Ayrıca söküm esnasında ortaya çıkan vidalar ve diğer montaj elemanları da ayrı bir paket içerisinde saklanmalı ve kaybedilmemelidir. Çoğu zaman mobilyaların açık şekilde taşındığına şahit olunsa da eşyaların sorunsuz bir şekilde taşınabilmesi için büyük kolilerin ya da çıtçıtlı naylonların kullanılması önerilir. 
  • Kolileri Sınıflandırmak: Kolilere doldurulan ürünlerin taşıma esnasında doğru odalara dağıtılabilmesi için, her kolinin üzerine hangi odaya ait olduğunun yazılması da düzenli paketlemenin önemli unsurları arasında yer alır. Sonradan ev içerisinde kolileri oradan oraya taşımak zorunda kalmamak adına, bu tedbirin alınması gerekir. 
  • Düzenli İstif: Koliler taşınırken araçta istifleneceği zaman da düzenli bir istif gerekir. Kırılacak ürünlerin altta kalmayacak ve üzerlerine yük gelmeyecek şekilde yerleştirilmesi bu hususta ilk dikkat edilecek nokta. Ayrıca üst üste çok fazla koli yükleme yapmamak ya da kolilerin ön tarafında onları destekleyecek bir şeyler koymak da alınabilecek tedbirler arasında. 

Eşya Taşındıktan Sonraki Kontroller

Evden eve nakliyat yapılırken taşınmadan önce yapılması gereken kontroller kadar, taşınma sonrası kontrollerine de özen gösterilmesi gerekir. Taşınma işlemi tamamlandıktan sonra ilk olarak eşyaların eksiksiz şekilde getirilmiş olduğundan emin olunması lazım. Bunun için de daha önce yapılan taşınacak eşyalar kontrol listesinden yararlanılabilir. Ürünlerin eksiksiz getirildiğinden emin olunmasından sonra, kırılacak eşyalarda herhangi bir zarar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tüm eşyaların doğru odalara dağıtıldığından da emin olunması gerekir. Son olarak da taşınma esnasında ortaya çıkan maddi zararın tespit edilmesi ve bunların listesinin çıkarılması ile kontrol işlemleri tamamlanmış olur.