Depolama Maliyetleri ile İlgili Bilmeni Gerekenler

Üretim sektörünün birçok alanında, ürünler paketlenmesinin ardından kendi ortam şartlarına uygun şekilde depolara yerleştirilmekte ve burada saklanmaktadır. Depolara yerleştirilen ürünler, müşteri ya da sonraki proseslere iletilene kadar bu depolarda tutulurlar. Firmaların depolama için kendine bir alan yaratması, firmanın ek maliyetler altına girmesine neden olacağı gibi düzenli aralıklarla ödenmesi gereken elektrik ve benzeri masraflar ile depo kiraları da depoların maliyetlerini oluşturmaktadır. Peki, depolama maliyeti nedir ve depolama maliyetleri hangi başlıklar altında incelenmelidir?

Depolama Maliyeti Nedir?

Ürünlerin depolanması sırasında kira, aydınlatma, sigorta ya da ürün ihtiyaçlarına ve depo özelliklerine göre farklı masraflar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte ürünlerin depoya yerleştirilmesi ve depolardan malzeme alma işlemlerinde de çalışan personel ve kullanılan eşyalar gibi birçok maliyet bulunmaktadır. Bu maliyetler ise genel olarak depolama maliyeti olarak adlandırılmaktadır. Depolama maliyetleri birçok yöntem kullanılarak incelense de genellikle 4 ana başlık altında incelenmektedir. Bu başlıklar ise aşağıdaki şekildedir:

  • Elleçleme ve İstifleme Maliyetleri,
  • Depolama Maliyetleri,
  • Operasyonel Maliyetler,
  • Genel Yönetim Maliyetleri

Depolama maliyetleri ürünlerin depolaması sırasında oluşan tüm maliyetleri kapsamaktadır. Direkt olarak depo kirası ya da depo inşası için harcanan maliyetler de depolama maliyetleri olarak ifade edilirken, depolama sırasında aylık olarak ödenmesi gereken aydınlatma bedelleri, sigortalar ve çeşitli masraflar da depolama maliyeti olarak nitelendirilmektedir. Bunun yanı sıra depolama için gereken planlamaların yapılması için harcanan maliyetler, depolama bölümünde çalışan personellerin masrafları ve benzeri ödemeler de depolama maliyetleri arasında yer almaktadır. Sonraki yazımızda depolamada maliyet oluşturan unsurları inceleyeceğiz.

Siz de depolama hizmeti almak istiyorsanız kurumsal iş birliği firmamız Depolasa’ dan fiyat alabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.