Desi Hesaplama
Yurt Dışı Gönderilerinde Desi Hesaplama
Yurt Dışı Gönderilerinde Desi Hesaplama
Uluslararası ticaret işlemlerinde yurt dışında hizmet veren bir firma bayisine yapılacak olan yüksek kapasiteli eşya transferleri ya da Türkiye’den yurt dışındaki bir müşteriye parça gönderiler için toplam maliyet hesaplaması için öncelikle desi hesaplaması yapılması gereklidir. Gönderinin boyutlarına göre değişen fiyatlandırmalar, genel olarak desi hesaplaması ile bulunmaktadır. Bu nedenle gönderilecek olan eşyanın toplam boyutlarına göre bir taşımacılık maliyeti hesaplanmaktadır. Desi hesaplama, kargo firmaları ile yapılacak olan taşımalarda geçerli olduğu gibi aynı zamanda parsiyel taşımacılıkta da kullanılmaktadır. Desi hesaplaması yapılırken, her ülkenin kendi yöntemleri değil, dünya genelinde geçerli olan çeşitli formüller kullanılmaktadır. Yurt dışı gönderilerinde desi hesaplama işlemi sayesinde eşyaların taşıma maliyetleri ortaya çıkmaktadır.
Desi Hesaplamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurt dışına gönderilecek olan eşyalar için en uygun maliyetler ile taşımacılık hizmeti almak için, eşyaların gönderileceği kutu ebatları oldukça önemlidir. Eşyaların mümkün olan en düşük hacim ile paketlenmesi, özellikle yüksek kapasitelerde yapılacak olan taşımalar için oldukça önemlidir.
Desi hesaplama yapılırken, gönderilecek eşyanın ağırlık ve benzeri parametreleri yerine sadece paketleme için kullanılan kutu ya da kabın ebatları kullanılmaktadır. Bu nedenle paketleme, yurt dışına gönderilecek olan eşyalar için oldukça önemlidir. Kutunun en, boy ve yükseklik uzunlukları birbiri ile çarpıldıktan sonra 5000’e bölünmektedir. Böylece kutunun toplam desi değerine ulaşılmaktadır. Desi hesaplamasında gönderilerin daha uygun fiyatlar ile transfer edilebilmesi için paketlemede kullanılan kutunun her ölçüsü optimum seviyede kullanılmalıdır. Gereğinden büyük tercih edilen kutular ile yapılan taşımacılıklarda, ağırlık her ne kadar değişmiyor olsa da kutu boyutu arttığı için desi artacak ve toplam taşıma maliyetleri de buna bağlı olarak artacaktır.
Desi hesaplama sırasında kutu içeriğinin bir öneminin olmaması, kutu ağırlığının bu hesaplamaya katılmamasını sağlıyor. Bu sayede desinin düşük çıkması için sadece kutu ölçülerinin minimum düzeyde kullanılması yeterlidir. Yurt dışına yapılacak olan eşya transferlerinde, kutu içerisindeki eşyaların zarar görmesini engelleyecek en küçük kutu boyutlarının tercih edilmesi bu noktada oldukça önemlidir. Ancak kutunun, eşyanın zarar görmesine neden olacak kadar küçük tutulması, taşıma sırasında eşyanın korumasız kalmasına neden olacağı için tercih edilmemelidir. Kutu mümkün olduğu kadar eşyanın zarar görmemesini sağlayacak boyutlarda hazırlanmalıdır. Kutu içerisinde taşınan eşyaların zarar görmesi hem firmanın bu eşya masraflarını karşılamasına neden olacak hem de müşteri memnuniyetsizliği yaratacaktır. Bu nedenle firmanın her yönden zarar etmesini önlemek için kutu seçiminde en verimli yolun seçilmesi gereklidir.
Desi Hesaplama Formülü
Günümüzde farklı alanlarda kullanılan çeşitli formüller bulunuyor. Ancan dünya genelinde taşımacılık ve lojistik sektöründe desi hesaplama formülü ortak olarak kullanılmaktadır. Bu sayede dünya genelinde taşımacılık sektöründe hizmet veren tüm firmalar, aynı desi hesaplama yöntemini kullanmaktadır. Desi hesaplaması, farklı ülkelerde kullanılan diğer ölçü birimlerine göre farklılık gösteriyor olsa da formülün aynı olması desi hesaplaması sonucunun aynı değerleri vermesini sağlıyor.
Desi hesaplama formülü genel olarak kutunun ebatları baz alınarak yapılmaktadır. Kutu içeriği, taşınan eşyaların özelliği ya da ağırlığı gibi diğer parametreler, desi hesaplamasında kullanılmamaktadır. Desi hesaplaması için kullanılan genel formül, taşıması gerçekleştirilecek olan kutunun yükseklik, genişlik ve uzunluk birimlerinin tamamının çarpılması ve ardından elde edilen değerin 5000’e bölünmesi şeklindedir. Böylece sonuç olarak bir desi elde edilecek ve eşyaların taşıma maliyetlerinde bu desi değeri kullanılacaktır.
Desi hesaplaması yapılırken ağırlık faktörü, desi hesabından sonra kullanılır. Kutunun toplam ağırlığı, taşımacılık ücretleri hesaplanırken kullanılmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, kutu ağırlığı ile desinin arasındaki farkın ne kadar az olduğudur. Örnek verecek olursak; 40 x 40 x 40 ebatlarında bir kutu kullanılarak yapılan taşımacılık işleminde toplam desi 12,8 olarak bulunmaktadır. Bu kutu içerisinde taşınacak eşyanın toplamda 10 kilogram civarında olması, hacim ve kütle arasındaki farkın düşük olmasını sağlayacağı için taşımacılık maliyetlerinde büyük bir artış görülmeyecektir. Ancak desi hesaplanmasında 12,8 olarak bulunan bir kutu içeriğinde 3 kilogramlık bir eşyanın taşınması, hacim ve kütle arasındaki farkın yaklaşık olarak 4 kat artmasına neden olacaktır. Bu nedenle taşımacılık fiyatlarında da ciddi bir artış görülecektir. Aynı şekilde desi hesaplaması 12,8 olarak hesaplanan bir kutu içerisinde yaklaşık olarak 48 kilogramlık bir eşya taşınması da taşımacılık masraflarının ciddi şekilde artmasına neden olacaktır. Bu nedenle yurt dışına gönderilecek olan eşya transferlerinde desi ve eşya ağırlığı arasında yakınlık kurulması gereklidir.
Eşya Transferlerinde Doğru Paketleme
Uluslararası yapılacak olan kargo gönderileri ve eşya transferlerinde, doğru paketleme firmaların kazancını olumlu yönde etkilemektedir. Paketleme sırasında yapılan yanlışlar, doğru kutu seçiminin yapılamaması ve benzeri sorunlar, transfer maliyetlerinin artmasına neden olacaktır. Tüm taşımacılık şirketleri tarafından genellikle eşyalar için yapılan desi hesaplamaları ve kilogram ölçüsü, birlikte kullanılmaktadır. Desi hesaplaması ile kilogram arasındaki fark ne kadar fazla ise taşımacılık masrafları da o kadar artacaktır.
Taşımacılık sırasında kullanılan kutu ölçülerinin 50 x 40 x 30 olduğu farz edecek olursak, bu kutunun toplam desisi 12 olacaktır. Kutu içerisine yerleştirilen eşyanın toplam ağırlığı 10 kilogram olduğu durumda, bu iki veri arasından en yüksek olanı maliyet hesaplamasında kullanılmaktadır. Verilen durumda paketin transferinde desi daha yüksek olduğu için maliyet hesaplamasında da bu ifade kullanılmaktadır. Ancak ağırlığın 10 kilogramdan 17 kilograma çıkarılması durumunda desi yerine ağırlık, maliyet ölçütü olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle taşımacılık masrafları da ciddi ölçüde artacaktır.
Doğru paketlemede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, eşyanın ağırlığı ile paketlemede kullanılan kutunun desi ölçüsünün mümkün olduğu kadar birbirine yakın olmasıdır. Desi ile ağırlık arasındaki fark ne kadar artarsa, taşımacılık maliyetleri de o kadar artacaktır. Bu da özellikle uzun dönemde uluslararası sınırlarda ticaret yapan firmaların taşımacılık masraflarının artmasına ve firmanın zarar etmesine neden olacaktır. Bu nedenle doğru paketleme, firma kazancını garanti altına almak için oldukça önemlidir.
Ürün gönderimi hakkında hizmet almak için bize ulaşın.