K1 Belgesi
K1 Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Çeşitli taşıt araçların kendi kapasitesine bağlı olarak yapacakları taşımacılık işlemlerinde belirli sınıflandırmalar ve kategoriler bulunmaktadır. K belgeleri de taşıma işinden gelir elde eden tüm araçlarda bulunması gereken ve aracın bulunduğu kategori ile birlikte taşıma işinin detaylarını ifade eden evraklardır. K belgeleri genel olarak K1 belgesi, K2 belgesi ve K3 belgesi olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Bu belgeler genel olarak şu şekilde ifade edilmektedir;
- K1 Belgesi: Yurtiçi sınırlarında ticari eşya taşımacılığı yapan firmalara verilir.
- K2 Belgesi: Hususi taşımacılık yapan kişi ya da firmalara verilir.
- K3 Belgesi: Ticari olarak taşıma eşyası nakliyatı yapan firma ya da kişilere verilir.
Peki, K1 belgesi nedir, hangi amaçlar ile kullanılmaktadır?
K1 Belgesi Nedir?
K1 belgesi genel olarak yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapan kişi ve araçlarda bulunması gereken belgedir. Taşıma işinden gelir elde eden tüm firma, kişi ve araçlarda K1 belgesinin bulunması gereklidir. Araç içerisinde başka bir firmaya ait eşyaların taşınması gibi bir durumda, aracın denetlenmesi halinde kişinin ticari olarak taşıma işinden para kazandığı ifade edilmektedir. Bu noktada K1 belgesi bulunmayan araçlara ceza işlemi uygulanır.
K1 ticari amaç ile eşya taşımacılığı yapan gerçek ya da tüzel kişilere verilmektedir. Bu belgeye sahip firmaların 75 tona kadar eşya taşıma hakkı bulunmaktadır. K1 yetki belgesini alan kişi firma yerine şahıs olarak belgeye sahip ise taşıma kapasitesi de 75 tondan 25 tona düşürülmektedir. Şehir içinde eşya taşımacılığı yapan tüm kişi ya da firmaların K1 belgesine sahip olması gereklidir.
K1 belgesi için başvuru yapacak kişilerin, kayıt ile birlikte en az 3 adet birim taşıta sahip olması gerekir. Daha düşük sayıda araç ile taşıma yapacak kişilerin K1 için başvurmadan önce taşıt sayısını istenilen düzeye getirmesi gerekir. Çekici ya da kamyon ve kamyonetlerin toplam ağırlığının 110 tondan az olmaması şartı da K1 belgesi alırken istenmektedir. 2023 yılına göre şirket sermayesinin ise en az 10 bin TL olması gerekir. K1 belgesi için başvuru yapılan taşıt araçların 20 yaşından büyük olmaması gerekir.
K1 Belgesi Nereden Alınır?
Yurtiçi sınırlarda ticari olarak eşya taşımacılığı yapmak isteyen firmaların araştırdığı ilk sorulardan bir tanesi de ‘’K1 belgesi nereden alınır?’’ sorusudur. K1 belgesi almak isteyen kişi ya da firmaların direkt olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvuru yapması gereklidir. Başvurular direkt olarak bakanlığın ilgili birimlerine yapılabildiği gibi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Bakanlığın ilgili birimlerinden yapılan K1 başvurusu genel olarak 15 iş günü içerisinde tamamlanırken, e-Devlet üzerinden yapılan başvurular genellikle birkaç dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
e-Devlet yerine fiziksel olarak başvuru yapmak isteyen kişilerin ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına müracaat etmesi gereklidir. Bunun için il ya da ilçe müdürlüğüne K1 belgesi almak için gereken tüm evraklar ile birlikte başvurulması gereklidir. K1 için başvuru yapan şahısların direkt olarak kendisi için istenilen evrakları teslim etmesi gerekirken, şirket için yapılan başvurularda şirket ortaklarından herhangi birinin başvuruyu gerçekleştirmesi yeterlidir.
K1 Yetki Belgesi Fiyatı
Bu belgenin fiyatı genel olarak başvurunun detaylarına göre değişiklik göstermektedir. Bu belgeye ilk kez başvuracak kişi ya da firmaların ödemesi gereken ücret ise 2024 yılı itibariyle yaklaşık olarak 17 bin TL ile 70 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı payının yanı sıra oda ücreti ve ek ücretler de bu fiyatlara dahil değildir. Belge alırken, kaydı gerçekleştirilen her bir araca ek olarak eklenen yeni araçlar için 2024 yılında yaklaşık olarak 2200 TL kayıt ücreti ödenmesi gerekir.
Bir sonraki yazımızda K2 Belgesini inceleyeceğiz. Detaylar için bize ulaşabilirsiniz.