K2 Belgesi Nedir?

Bir önceki yazımızda K1 belgesini incelemiştik. Bu yazımızda ise K2 belgesinden bahsedeceğiz. K2 belgesi, K1 belgesinden farklı olarak kamyonet ya da kamyonlar ile taşıma yapan vergi mükelleflerinin bulundurması zorunlu olan belgedir. Kamyon ya da kamyonetlerin her ne kadar vergi levhası ya da hususi kullanıma aittir ibaresi yer alsa dahi bu araçlar ile taşıma yapılabilmesi için K2 belgesi alınmalıdır.

Kamyon ve kamyonetlerin her birinin taşıma yapabilmesi için K2 belgesine sahip olması gerekirken minibüs kapsamına giren araçlar ile taşıma yapılması için belge şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle aracın K2 belgesi bulunmadan taşıma yapabilmesi için ruhsata minibüs olarak kaydedilmiş olması gerekir. K2 belgesi gerektiği halde belgesi bulunmadan taşımacılık yapan kişi ya da firmaların is 2014 yılında düzenlenen yasa ile birlikte 2 bin 600 TL ceza ödemesi gerekir.

Bununla birlikte ilgili araçların şahsi kullanıma ait olması ya da otomobil harici bir maksat ile kullanılmaması halinde K2 belgesi bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak araçlarda çeşitli eşya ve yük taşıdığı tespit edilen kişi ve firmalar hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Bununla birlikte K2 belgesine sahip olmayan kamyon ve kamyonetler ile takım çantası, inşaat malzemesi ve çeşitli bahçe malzemelerinin taşınması da ceza kapsamında değerlendirilmektedir.

K2 Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

K2 belgesi alacak kişilerin, kendisinden istenilen evraklar ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Yapılan başvurular, evraklarda herhangi bir eksiklik bulunmaması halinde yaklaşık 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte e-Devlet üzerinde yer alan çeşitli başvuru kanalları aracılığı ile de başvurular gerçekleştirilmektedir. K2 belgesi alırken genel olarak kişilerden istenilen evraklar ise şu şekilde belirtilmektedir:

  • Yetki Belgesi Başvuru Formu,
  • Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu,
  • Ticaret sicil gazetesinin aslı ve onaylı örneği,
  • Noter onaylı imza sirküsü,
  • Şirketler için sahip ya da ortaklara dair T.C. kimlik numarası ve nüfus cüzdanı fotokopileri,
  • İşyerinin bulunduğu merkezin tapu fotokopisi ya da kira sözleşmesi,
  • Kayıtlı olunan vergi dairesinden alınan mükellefiyet yazısı,
  • Ticaret Odası faaliyet belgesi ya da Esnaf ve Sanatkarlar Odası faaliyet belgesi,
  • Şirket sermayesini belirten evraklar,
  • Kayıt edilecek araca dair ruhsat, trafik ve tescil belgesi.

K2 belgesi için ilk kez kayıt olacak araçlar için başvuru sırasında istenilen evraklar genel olarak yukarıdaki şekilde sıralanmaktadır. Bununla birlikte araçların K2 belgesinin süresi dolan araçlar için de yeniden belge alınması ve belgenin süresinin uzatılması gereklidir. K2 belgesinin son kullanma tarihi dolan firmaların ilgili belgeye sahip araçlar ile taşımacılık yapmadan önce süre uzatmak için başvuru yapması gereklidir. Belge yenileme ücretleri ise farklı durumlarda değişiklik göstermektedir. 2024 yılı için açıklanan ücretler şu şekildedir; K2* Yetki Belgesi Ücreti : 17.535,00 TL. – % 15 Yenileme Ücreti : 2.630,00 TL.

K2 Belgesi Nereden Alınır?

K2 yetki belgesini almak için kişilerin direkt olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ya da bakanlığın e-Devlet üzerinde yer alan birimlerine başvurması gereklidir. Bu belgeyi alırken kişilerin direkt olarak kendilerinden istenilen evrakları bakanlığın ilgili birimlerine teslim etmesi, e-Devlet üzerinden başvuru yapılıyor ise bu belgelerin interaktif olarak sisteme yüklenmesi gerekir

Lojistik sektörü ithalat ve ihracat işlerinin deyim yerindeyse en önemli kollarından biridir. Yurt içi ve yurt dışı taşımacılıkla ilgili aklında birçok soru olabilir. Eksiksiz ve zamanında bir nakliye işi profesyonel bir ekip işidir. Nakliyelazım sayesinde ister kurumsal şirket, ister küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için tüm taşıma işlemlerini sorunsuz ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirebiliriz. K1 ve K2 taşıma belgelerine sahipseniz Nakliyelazım ailesinin bir üyesi olabilirsiniz. Uygulamamız ücretsiz indirip taşıma işlerini yakalayın. Bildirimler anında cebinize gelsin. Hemen indirmek için tıklayın, detaylar için bize ulaşın.