Lojistik, insanların en eski uğraşlarından biri. Bir ürünün üretildiği yerde, hatta üretiminin de öncesinde başlayan ve o ürün nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar gereksinim duyulan her türlü depolama, gümrükleme ve taşıma faaliyeti lojistik olarak adlandırılır. Tarihsel süreç içerisinde, üretim yapabilmek ve üretimde devamlılığı yakalayabilmek adına gereksinim duyulan hammaddeler lojistik vasıtasıyla tedarik edilmiş, üretilen ürünler de aynı yöntem ile çeşitli pazarlara ve tüketicilere ulaştırılmıştır. Geçmişten günümüze kadar lojistik türlerinde değişiklikler yaşanmış olsa da ana mantığın hep aynı kaldığı da bilinen bir gerçek. Günümüzde modern araç ve yöntemlerin kullanılmasıyla birlikte, lojistik hizmetleri de çeşitlilik kazanmıştır. Amacına göre lojistik türleri dört başlık altında değerlendirilebilir. 

Lojistik Türleri

Tedarik Lojistiği

Lojistik türleri arasında ilk olarak tedarik lojistiğinden söz etmek mümkün. Tedarik lojistiği, üretim yapan işletmelerin üretimde kullandıkları hammaddeler ile ana malzemelerinin teminini ifade eder. Günümüzde endüstriyel üretime duyulan gereksinimin artması, seri üretim yöntemini vazgeçilmez hale gelmesini sağlamıştır. Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için hammadde ve malzeme akışının da kesintisiz devam etmesi gerekir. Bu da ancak lojistik ve lojistik planlama ile mümkün olur. Tedarik lojistiği yalnızca hammaddenin bir yerden alınıp, üretim yapılacak işletmeye getirilmesiyle sınırlandırılamaz. Stok yönetimi de tedarik lojistiğinin alt dalları arasında yer alır. İşletme stoklarında yer alan malzeme miktarının bilinmesi, doğru zamanda doğru siparişin verilebilmesine olanak tanır. Doğru stok yönetimi ile kriz zamanlarında bile kesintisiz üretim yapılabilir. Ancak aşırı stoklama da depolama maliyetlerini arttıracağı için, bu noktada dengenin gözetilmesi büyük önem taşır. Üretimin kesintiye uğramayacağı şekilde stok planlaması yapılması ve bu plana uygun hammadde sağlanması, tedarik lojistiğinin önemli bir kısmını oluşturur.

Ayrıca üretim için gerekli olan malzemelerin temini de tedarik lojistiği açısından etkili bir yer tutar. Daha kaliteli hammaddelerin daha uygun fiyatlar ile alınabilmesi için piyasa araştırması yapılması bu doğrultuda atılacak en etkili adımlar arasındadır. Ayrıca temin edilen ürünün doğru biçimde depolanması ve saklanması, üretim birden fazla ortamda gerçekleşiyorsa dengeli bir şekilde dağıtım yapılması ve tedarikçiler ile sürekli iletişim halinde olunması lojistik çeşitleri arasında yer alan tedarik lojistiğinin önemli bir kolunu oluşturur. 

Üretim Lojistiği

Diğer bir lojistik türü olan üretim lojistiği, imal edilen ürünlerin dağıtıcı firmalara ya da müşteriye ulaşmadan önceki son duraklara iletilmesini ifade eder. Üretim işletmelerinde imal edilen malzemeler, üretim lojistiği sayesinde dağıtılır. Bu noktada depolama ve dağıtımın iyi planlanması, işletme maliyetlerinin düşmesi adına büyük önem taşır.

Günümüzde dijital teknolojilerde yaşanan gelişmelerin de etkisiyle, bu planlamalar daha kolay yapılabilir hale gelmiştir. Dijital uygulamalar üzerinden rota oluşturmak ve hangisinin daha avantajlı olduğunu tespit edebilmek, ulaşımda meydana gelebilecek aksaklıkları önceden tespit ederek alternatif planlar oluşturabilmek, depolama maliyetlerini göz önünde bulundurarak en uygun depo alanını seçmek ve üretim lojistiğini ilgilendiren daha pek çok işlemi yapabilmek mümkün. Üretim lojistiğinde yaşanabilecek maliyet artışları, aynı zamanda ürünün maliyetine de etki eder. Bu yüzden de üretim lojistiğinin doğru planlanmaması durumunda, firma pazardaki rekabet şansını da kaybetmiş olur. 

Dağıtım Lojistiği

Dağıtım lojistiği de lojistik türleri arasında yer alan önemli bir iştir. İmal edilen ürünlerin nihai kullanıcılar yani tüketiciler ile buluşturulmasını sağlar. Ancak bu noktada daha iyi planlama yapılması gerekir. Öncelikle hedef kitlenin iyi tanınması ve hedef kitle ile ürünlerin nerede buluşturulacağının iyi tasarlanması önem arz eder.

Günümüzde tüketim ürünlerinin hedef kitle ile buluşturulması için kullanılabilecek ortamların sayısı, geçmişe göre oldukça fazla. Özellikle online alışveriş olanaklarının da ortaya çıkmasıyla birlikte, hedef kitle daha geniş bir alana yayıldığını söyleyebilmek mümkün. Ürünlerin müşteriler ile buluşturulmasında yanlış ortam seçimi yapılması, lojistik maliyetlerinin artmasına ve ürün satış hızının azalmasına yol açar.

İnternet ve bilgisayar ile daha az ilişki kuran orta ve süt yaş grubundaki kişilere hitap eden ürünler için fiziki ortamlar halen daha en iyi pazar olmayı sürdürür. Öte yandan gençlere ulaşabilmek adına sosyal medya ve e ticaret siteleri daha uygun görülür. Özellikle piyasaya yeni sürülen bir ürünün tutundurulması esnasında bu durum daha da önemli hale gelir.  

Geri Dönüş (Ters Lojistik)

Bir hizmetin kalitesinin arttırılması açısından geri dönüşler büyük önem taşır. Geri dönüş lojistiği de bu doğrultuda ön plana çıkan lojistik çeşitleri arasında yer alır. Tedarik aşamasından başlayarak, ürünün nihai tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen süreç boyunca her şeyin planlandığı gibi yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi, yaşanan aksaklıkların ve bunların nedenlerinin tespit edilmesi, iade edilmek istenilen ürünlerin aynı şekilde nihai tüketiciden alınarak üreticiye ulaştırılması ve daha pek çok hizmet geri dönüş lojistiği içerisinde düşünülebilir. Buradan toplanan geri dönüşler ve yürütülen faaliyetler ile bir sonraki lojistik operasyonunda daha iyi sonuçlar alınmaya çalışılır. Böylelikle işletme verimliliği artar ve maliyetler minimum düzeye inmiş olur. 

Siz de lojistik hizmetleri için bizimle hemen iletişime geçebilir ya da kurumsal yükleriniz için fiyat alabilirsiniz.